donderdag 4 november 2010

Aanrijding (met letsel)

Het is maandagmiddag, de dienst zit er bijna op als de meldkamer een melding doorgeeft van een aanrijding met letsel, er wordt gesproken over rook vanuit het voertuig. Tijdens het aanrijden zoveel mogelijk informatie proberen te vergaren, is er iets bekend over het slachtoffer, zit hij/zij nog in het voertuig, rijdt de brandweer en ambulance. We maken alvast afspraken, voor als wij ter plaatse zijn, wie doet wat !  Dit voorkomt dat straks onduidelijkheid bestaat over de taakverdeling.
Al snel zijn wij terplaatse, ik zie vanuit ons voertuig een klein model personenauto, die tegen een lichtmast is gereden. de auto is zwaar beschadigd. Gelukkig geen rook. Waar is het slachtoffer ? Snel kijk ik om mij heen, enkele omstanders hebben het slachtoffer uit het zijn auto gehaald en in hun auto gezet. Het slachtoffer is aanspreekbaar en geeft aan dat het " wel gaat ".  Gelukkig, denk ik, deze blijft gespaard voor ernstig letsel en kan vanavond gewoon naar huis.

Ik kijk naar de voorruit van de auto, geen barst ter hoogte van de bestuurders plaats. Dit kan een teken zijn dat de gordel is gedragen.

Ik praat nog even met de bestuurder en het ambulancepersoneel en snel wordt hij ter controle naar een ziekenhuis gebracht.

Dit verhaal laat zien dat het dragen van een autogordel, (ernstig) letsel kan voorkomen. een auto die met 50 kilometer per uur tegen een vast voorwerp tot stilstand komt genereerd een enorme voorwaartse kracht. Je word naar voren gelanceerd, de gordel voorkomt dat het hoofd de voorruit raakt.

In dit geval hadden de omstanders het slachtoffer uit zijn auto gehaald, is dit nu verstandig ?
Omdat wij niet weten wat voor letsel een slachtoffer heeft is het altijd verstandig een slachtoffer te stabiliseren, niet meer verplaatsen en zoveel mogelijk in dezelfde houding te laten zitten/liggen, te wachten als dit kan op hulpdiensten en deze laten beslissen wat er moet gaan gebeuren.
Er zijn situaties te bedenken waarbij een andere afweging wordt gemaakt, zoals in dit geval, brand is erger dan hoofdpijn of een botbreuk.

Het belangrijkste van alles bij een ongeluk, denk aan uw eigen veiligheid als u gaat helpen. het overige verkeer is afgeleid door het ongeval en let minder op.

Rij veilig en draag de gordel ook achterin.

Tot blogs
Peter
uw wijkagent

Geen opmerkingen:

Een reactie posten