vrijdag 11 februari 2011

Iedereen heeft recht op een veilige woonomgeving.

Vandaag wederom geconfronteerd met een wijkbewoner die de verleiding niet kon weerstaan en een ruimte in zijn huis had ingericht als wiethok. Het lijkt allemaal zo makkelijk en onschuldig maar ik wil toch waarschuwen voor de gevaren van hennepkweek.

Niet alleen de kweker loopt grote risico's maar met name de buren kunnen te maken krijgen met de nare gevolgen.  Het is niet ondenkbaar dat wateren/of stroom illegaal wordt afgetapt en dat door deze huisvlijt bv brand uitbreekt. Regelmatig worden kwekerijen ontdekt nadat er brand is uitgebroken.

Kwekers van hennep nemen onverantwoorde risico’s, en dan niet tegenover zichzelf, maar juist tegenover de buren. Buren lopen vaak ook onverantwoorde risico’s door de ‘groene vingers’ van de kweker. Meestal is er zo geknoeid met de elektriciteit en waterleidingen dat dit een regelrecht gevaar voor de omwonenden vormt. Daarnaast zijn de woningen waarin hennep wordt gekweekt meestal flink verbouwd. Het opknappen van zo’n woning kost handenvol geld.
De gevolgen voor een huurder zijn groot. Bij aantreffen van een kwekerij wordt in de meeste gevallen het huurcontract ontbonden. De energiemaatschappij doet altijd aangifte en sluit in de meeste gevallen de stroomtoevoer naar het betreffende perceel af.
De politie maakt ten allen tijde proces-verbaal, waarbij in nagenoeg bijna alle gevallen een dagvaarding wordt uitgebracht.

Wat kunt u doen om te helpen en de buurt veiliger te maken.

Wie een vermoeden heeft dat er een hennepkwekerij in de buurt is kan dat het beste melden. Ik hoor wel eens dat iemand wel weet dat er een hennepkwekerij in de buurt is maar niet voor ‘verrader’ wil spelen.
Maar als het de keuze is tussen melden van een crimineel feit, of dat men zelfs wordt geconfronteerd met een overstroming of het illegaal aftappen van water en/of stroom, of zelfs dat er brand uitbreekt in een hennepkwekerij dan gaat uw veiligheid voor.  U kunt anoniem tips doorgeven via Meld Misdaad Anoniem (0800-7000) of melden bij  het algemene nummer van de politie 0900-8844.
Iedereen heeft recht op een veilige woonomgeving.