donderdag 3 maart 2011

Biketeam

Het politieteam Etten-Leur E.O heeft een eigen biketeam, oftewel ‘Tweewielers op patrouille’. Het biketeam is actief in de gemeentes in ons gebied. 

Het is de bedoeling dat de bikers ingezet gaan worden in de meer verstedelijkte gebieden in ons gebied waar auto’s soms minder makkelijk kunnen manoeuvreren. Ook tijdens evenementen in het district kunnen de fietsende agenten ingezet worden.
Het biketeam is in het najaar van 2010 opgericht en bestaat op dit moment uit drie bikers. In de loop van het dit jaar zullen er nog enkele leden van het team worden opgeleid tot biker.

Onze gemeenten kennen verschillende gebieden en parken waar de bikers dus optimaal inzetbaar zijn. In de afgelopen periode is in de gemente Etten-Leur en Zundert al gebleken dat de bikers qua snelheid niet onderdoen voor hun collega’s in de auto. Het biketeam wordt eveneens ingezet bij evenementen in het district Breda.

U kunt dit voorjaar en zomer onze bikers tegenkomen, naast alle andere vervoermiddelen is de fiets een adequaat middel om plaatsen te bezoeken waar het met een surveillance auto moeilijk is.

De fiets
Uit eerdere proeven met agenten op de fiets is gebleken dat de fiets licht, hanteerbaar en snel moet zijn. Daarom is uiteindelijk voor de mountainbike gekozen. Daarnaast draagt het biketeam goede kleding, zodat de agenten onder alle omstandigheden kunnen rijden. Door het gebruik van de fiets zijn de bikers gemakkelijk aanspreekbaar. Het wandelend publiek reageert zeer positief op deze manier van surveilleren.

Biketeams in Nederland


De Politie Midden en West Brabant is niet het enige korps dat over een biketeam beschikt. Ook andere korpsen kennen surveillanten die hun werk fietsend doen. Tevens zijn er korpsen die de invoering van een biketeam sterk overwegen. Kortom: de biketeams zijn een succes. Meer informatie over de biketeams bij de Nederlandse Politie is te vinden op
www.bikepatrol.nl