vrijdag 4 februari 2011

Kindermishandeling

Het komt regelmatig voor een melding van kindermishandeling of in ieder geval de verdenking daarvan. Wat u kunt doen heb ik hieronder genoemd.

U bent ongerust over een kind bij u in de buurt (of op school bij uw zoon of dochter) en denkt aan mishandeling of misbruik. Laat dat kind dan niet overaan zijn of haar lot. Via politie en justitie kunt u vragen om advies en bescherming van het kind. Hulpverleners, zoals de kinderbescherming, kunnen proberen de mishandeling te stoppen en hulp bieden aan het gezin, zie www.kinderbescherming.nl.

Wat doet de politie?
Slachtoffers van kindermishandeling, die (misschien) aangifte willen doen en melders die signalen willen doorgeven, kunnen zich bij de meeste politiekorpsen melden bij de speciale afdeling Jeugd- en zedenzaken. Daar werken agenten en rechercheurs, zowel mannen als vrouwen, die speciaal zijn opgeleid om dit soort zaken te behandelen. Deze politiemensen zijn zeven dagen per week, 24 uur per dag, bereikbaar. Wilt u in contact komen met deze afdeling, bel dan eerst even 0900 – 8844 en vraag naar de afdeling Jeugd- en zedenzaken in uw politieregio. De politiemensen van de afdeling Jeugd- en zedenzaken luisteren naar uw verhaal, maken eventueel een proces-verbaal op, verlenen hulp en kunnen u doorverwijzen naar instanties zoals een Blijf-van-mijn-lijfhuis, het GGZ en de Raad voor de Kinderbescherming. Actief onderzoek door de politie zelf, kan ook leiden tot aanmelding/aangifte. Aan de opvang en hulpverlening van de politie zijn geen kosten verbonden.


Meer informatie
Kijk voor meer informatie, bijvoorbeeld over de preventieteams kindermishandeling, op de internetsite van het ministerie van Justitie. Op deze site vindt u veel informatie over de aard en omvang van seksueel misbruik van kinderen in Nederland, het signaleren en voorkomen van seksueel kindermisbruik en de aanpak van de plegers ervan.Kijk voor het dichtstbijzijnde Advies- en meldpunt Kindermishandeling op www.amk-nederland.nl.

Laten we zuinig zijn op onze kinderen!
Tot blogs
Peter(uw wijkagent)