zondag 19 juni 2011

Nederland gaat op vakantie en neemt mee....

Poster nepwapens

 

 

 

 

 

 

In Nederland worden we steeds vaker geconfronteerd met geweld waarbij gebruik gemaakt wordt van nepvuurwapens (look-a-like’s). De impact van deze gebeurtenissen op de slachtoffers is vaak enorm. Medewerkers van de politie en marechaussee kunnen voor moeilijke keuzes komen te staan bij de afhandeling van deze incidenten. Een nepvuurwapen ziet er qua vorm en afmeting immers uit als een echt vuurwapen.

Deze nepvuurwapens zijn in Nederland niet legaal te koop, maar worden in de ons omliggende landen gewoon verkocht. Het voorhanden hebben van een nepvuurwapen is in Nederland een misdrijf genoemd in de Wet Wapens en Munitie.
In Nederland worden dagelijks nepvuurwapens inbeslaggenomen. Gebleken is dat veel van deze nepwapens gekocht worden tijdens vakanties in de ons omringende landen. De kopers zijn zich er vaak onvoldoende van bewust dat deze nepwapens niet meegenomen mogen worden naar Nederland.

Op luchthavens, bij georganiseerde busreizen en langs de voornaamste verkeersroutes worden reizigers middels posters en flyers op het verbod op nepvuurwapens geattendeerd.

Veel gestelde vragen en antwoorden
1. Waarom mag dit niet? Omdat nepwapens (look-a-like’s) teveel op echte vuurwapens lijken, zijn ze voor bedreiging of afdreiging geschikt en daarom in Nederland absoluut verboden.
2. Hoe kan het dan dat een nepvuurwapen in het buitenland wel wordt verkocht? Ieder land heeft zijn eigen wetten. In veel landen staat de wapenwetgeving de verkoop van de nepwapens voorlopig nog toe.
3. Maakt de kleur van het nepvuurwapen wat uit? Nee. Als een nepwapen op een echt vuurwapen lijkt, dan maakt de kleur helemaal niets uit. De kleur is achteraf gemakkelijk aan te passen.
4. Ik kan niets met het nepvuurwapen verschieten. Is dit dan ook strafbaar? Ja, dat is ook strafbaar. Bijvoorbeeld een waterpistool dat op een echt vuurwapen lijkt is ook strafbaar.
5. Wat gaat mij dit kosten? Boetes voor het voorhanden hebben en het invoeren van een nepwapen beginnen bij 150 Euro en kunnen verder oplopen, afhankelijk van het aantal wapens en de omstandigheden waaronder ze worden aangetroffen.
6. Ik heb het nepvuurwapen meegenomen voor mijn kind. Is dit dan ook strafbaar? Ja. Ongeacht leeftijd en bestemming is het voorhanden hebben van een nepvuurwapen in Nederland verboden.
7. Zijn alle nepvuurwapen in Nederland strafbaar? Ja. Alle nepwapens die in het buitenland te koop zijn, lijken op echte vuurwapens en zijn daarom in Nederland verboden.
8. Mag ik het nepvuurwapen, als ik het goed verpak, wel mee naar Nederland nemen? Nee. De verpakking maakt niets uit. Het nepwapen mag bijvoorbeeld ook niet bij u in de woning liggen.

Laat u niet verleiden, voorkom teleurstelling en koop geen nep-wapens op vakantie!

tot blogs
uw wijkagent
Peter

Op vakantie? Vul de vakantiekaart in!

Tref uw maatregelen voordat u op vakantie gaat en vul de vakantiekaart in. Illustratie: The Cartoon Factory

Het is weer vakantietijd. Maar let op, want inbrekers hebben geen vakantie. Zorg dus dat u uw woning veilig achterlaat. De website politie.nl/Midden en West Brabant helpt u hierbij. Daar vindt u de vakantietest en de vakantiekaart. Via het menu Preventief surft u naar het onderdeel Vakantie.

De vakantietest geeft u snel een indicatie of u goed voorbereid op vakantie gaat. Met de vakantiekaart informeert u de politie over uw afwezigheid. Denk eraan om uiterlijk één week voor uw vertrek de vakantiekaart ingevuld op te sturen naar de politie. U kunt de kaart invullen op deze site of op het politiebureau. Via het nummer 0900-8844 kunt u alle informatie ook telefonisch doorgeven. Er is één voorwaarde: de vakantieperiode moet minimaal zeven dagen duren.

Het inleveren van de vakantiekaart betekent niet dat uw woning permanent bewaakt wordt. De woning wordt in de gebruikelijke surveillanceroute betrokken. Daarnaast kan de politie bij brand, inbraak of andere calamiteiten snel de sleutelhouder benaderen aan wie u de woning hebt toevertrouwd.

Op www.verkeershandhaving.nl vindt u in het menu Thema's tien tips over veilig op vakantie. Bijvoorbeeld over de juiste belading, maar ook over goede verlichting en veilige snelheid.

Ik wens u een fijne vakantie en veilige kilometers.

tot Blogs
uw wijkagent
Peter Smaardijk