zaterdag 3 maart 2012

Gele of Rode kaart

In het voorjaar en de zomerperiode krijg ik als wijkagent vaker meldingen van overlast door jeugd. Het mooie weer nodigt uit om langer buiten te zijn en wat is er leuker om met een stelvrienden gezellig wat bij elkaar te hangen? Natuurlijk moet dit kunnen maar er zijn regels. De politie gaat de buurt in om jongeren hier nog eens extra op te wijzen en deelt gele (waarschuwing) of rode kaarten (straf) uit waar dat nodig is.
 "Als het mooi weer is en iedereen buiten leeft hoor je nu eenmaal meer van elkaar. Dat vraagt om wederzijds begrip en rekening houden met elkaar. Daarnaast zijn er regels waar iedereen zich aan moet houden: geen alcohol of drugs op straat gebruiken, niets vernielen en geen harde geluiden na 22.00 uur, dus ook niet hard praten of roepen. Dat laatste geldt overigens niet alleen voor jongeren maar voor alle mensen die 's avonds nog wat langer buiten zijn."

Ouders informeren
Om deze afspraken met de jongeren (opnieuw) onder de aandacht te brengen zal de politie samen met de gemeentelijke toezichthouders in het voorjaar en zomer alle hangplekken bezoeken en alle jongeren aanspreken. Op een blauwe kaart worden alle regels nog eens uitgelegd. De namen van de jongeren met wie de regels zijn besproken worden opgeschreven zodat niemand later kan zeggen 'dat wist ik niet'. Wanneer iemand over de schreef gaat wordt een gele kaart of zo nodig een rode kaart uitgedeeld. Bij een gele kaart worden de ouders van de jongere(n) geïnformeerd over het gedrag van hun kind. Bij een rode kaart gebeurt dit vanzelfsprekend ook èn worden de burgemeester, het Veiligheidshuis en Bureau Halt ingelicht. Alle disciplines zullen dan passende aandacht geven aan de jongere en het gezin. De jongere krijgt in dat geval een proces verbaal en hoort later welke sanctie hij of zij precies krijgt. Dit is afhankelijk van de aard en ernst van de overtreding.

Afgelopen vrijdagnacht 02 maart 2012 vonden jongeren het toch nodig om met scooters door het Elisabethpark rond te scheuren, het grasveld te vernielen, geluidsoverlast te veroorzaken en alcohol te gebruiken. Allen kunnen een proces-verbaal tegemoet zien voor het overtreden van de Algemene Plaatselijke Verordening, waar strafbaar is gesteld dat niemand zich op bepaalde aangewezen plaatsen na 2200 uur mag bevinden, geen alcohol gebruikt mag worden. Ook de ouders van al deze jongeren worden bij de aanpak betrokken. de schade aan het grasveld zal worden verhaald op de veroorzakers.

Dit is het 2e jaar dat de politie werkt met de "kaarten" . Veel jeugd heeft vorig jaar kennis gemaakt met het kaarten project en kennen de regels.

maandag 27 februari 2012

Babbeltruc

Helaas heeft niet iedereen die bij u aanbelt, goede bedoelingen. Afgelopen week kreeg ik meerdere meldingen dat onbekenden met een zogenaamde 'babbeltruc' probeerden binnen te komen bij bewoners van het seniorencomplex aan de Egelantier te Etten-Leur. Gelukkig was men zo alert om niet op deze praatjes in te gaan en is er ook niets gestolen. Om te voorkómen dat het hen een volgende keer wèl lukt, leg ik u uit hoe de babbeltruc werkt en geef ik u een aantal adviezen en tips hoe u om kunt gaan met onbekenden aan de deur. 

De 'babbeltruc' is een verhaaltje dat men gebruikt om u af te leiden of op het verkeerde been te zetten. Met een smoesje probeert men dan bij u in huis te komen om iets van u te stelen. Soms vragen ze u om een glaasje water of om pen en papier en glipt een handlanger uw huis binnen, terwijl u hiermee bezig bent. Ook doen dieven zich wel voor als collectant, meteropnemer of reparateur. Het kunnen mannen, vrouwen of kinderen zijn. Vertrouw nooit zomaar een vreemde!  

Om te voorkomen dat u hier slachtoffer van wordt, volgen hier een aantal preventietips: 

    • Laat nooit zomaar een onbekende binnen.
    • Wilt u iemand ergens mee helpen, laat ze dan buiten staan en sluit de buitendeur terwijl u haalt wat u wilt geven (een pen of een glas water bijvoorbeeld).
    • Laat vreemden geen gebruik maken van uw toilet, verwijs ze liever naar een openbaar toilet.
    • Vraag meteropnemers en reparateurs naar hun legitimatie en controleer deze goed. Vertel direct dat u met het bedrijf of de instelling zult bellen en doe dit ook echt. Kijk in het telefoonboek voor het nummer. Sluit de deur terwijl u belt.
    • Laat mensen geen gebruik maken van uw (mobiele) telefoon. Laat ook geen mensen binnen die een telefoontje willen plegen. Eventueel kunt u voor ze bellen terwijl zij buiten wachten.
    • Betaal geen (porto)kosten voor pakjes die u niet heeft besteld. Er zijn gevallen bekend waarbij een nepkoerier mensen vraagt te pinnen via een mobiel pinapparaat. Het verkeerde pasje wordt dan teruggegeven en er wordt geld van de rekening gestolen.
    • Collectanten zijn verplicht een legitimatiebewijs en een vergunning van de gemeente bij zich te dragen. Vraag daar gerust naar. Doe de deur even dicht terwijl u uw portemonnee gaat halen, of leg een klein geldbedrag vlakbij de voordeur neer in bijvoorbeeld de meterkast.
    • Als mensen u een dienst aanbieden, zoals messen/scharen slijpen of schoorsteenvegen, leg dan van tevoren (schriftelijk) de prijs vast. Anders kunnen achteraf enorme rekeningen worden gepresenteerd. Weet met wie u zaken doet, zodat u als dat nodig is altijd achteraf kunt reclameren.
    • Pas op met kopen aan de deur, want dit betekent in principe dat u overhaast moet beslissen. Boven de € 34,- moet de verkoper u wettelijk 8 dagen bedenktijd geven, zodat u nog kunt annuleren. U kunt de verkoper gerust vragen op een ander tijdstip terug te komen, zodat u nog met iemand kunt overleggen. 
Ik hoop dat u door deze tips en adviezen extra alert bent wanneer er mensen met verkeerde bedoelingen aan de deur komen. Vertrouwt u het niet? Belt u dan naar 0900-8844 om een melding te doen.

uw wijkagent
Peter