zondag 12 december 2010

Huiselijk geweld

Nu is het genoeg. Hulp inschakelen heb je zelf in de hand
Medio oktober 2010 is de landelijke publiekscampagne tegen huiselijk geweld van start gegaan. De campagne richt zich net als in voorgaande jaren op slachtoffers, omstanders en plegers van huiselijk geweld en roept op om hulp in te schakelen bij huiselijk geweld.

Op de lijst van dodelijke slachtoffers als gevolg van een onnatuurlijke oorzaak staat huiselijk geweld, na verkeersongevallen, op de tweede plaats. Jaarlijks komen bij de politie circa 64.000 meldingen van huiselijk geweld binnen.

Met de campagne wil de overheid de boodschap uitdragen dat huiselijk geweld onacceptabel is en met geen enkel excuus kan worden gerechtvaardigd.

In de campagne van dit jaar, die loopt van 11 oktober tot 7 november, wordt gebruik gemaakt van een tv-spot waarin een omstander/getuige van huiselijk geweld aan het woord komt. Doel is omstanders ertoe aan te zetten om hulp te zoeken. In de radiospots worden slachtoffers, omstanders én plegers opgeroepen hulp te zoeken.

Daarnaast wordt voor het ‘verborgen’ probleem van huiselijk geweld op bijzondere wijze aandacht gevraagd via een speciale webshop ‘My Secrets Cosmetics’. Deze webshop verkoopt make-up voor iedere vrouw die iets te verbergen heeft. Elke klik op de website leidt naar de campagneboodschap: Er is een betere oplossing tegen huiselijk geweld. Bel voor advies en hulp met 0900 126 26 26.

Uit voorgaande jaren is bekend dat tijdens de campagneperiode een groter beroep wordt gedaan op de politie en op de hulpverlening via de zogenaamde steunpunten huiselijk geweld. De steunpunten huiselijk geweld zijn voorbereid op extra hulpvragen tijdens de campagneperiode.

De publiekscampagne ‘Nu is het genoeg. Hulp inschakelen heb je zelf in de hand.’ is een gezamenlijk initiatief van het ministerie van Justitie en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport.

In één op de tien gezinnen in Nederland komt huiselijk geweld voor. Meer dan honderdduizend kinderen per jaar maken huiselijk geweld mee. En dat zijn alleen nog maar de meldingen die bij de politie binnenkomen.


Wat is huiselijk geweld?
Huiselijk geweld is geweld dat door iemand uit de huiselijke kring van het slachtoffer wordt gepleegd. Bijvoorbeeld door gezinsleden, een huisvriend of een ex-relatie. Het gaat niet alleen over fysiek geweld zoals klappen en blauwe plekken. Ook bedreigingen, vernielingen, intimidatie en stalking vallen hieronder. En alle andere gevallen waarbij de persoonlijke integriteit van mensen wordt aangetast.

Er zijn vele vormen van huiselijk geweld:
  • Lichamelijk geweld
  • Psychische mishandeling
  • Verwaarlozing
  • Seksueel misbruik
  • Schending van de rechten
  • Financiële uitbuiting
Huiselijk geweld komt veel vaker voor dan u denkt: het is het grootse geweldprobleem van onze maatschappij. De overheid wil dan ook niet lijdzaam toezien dat honderdduizenden mensen hier slachtoffer van worden en dat het geweld doorgaat. Daarom grijpen politie en justitie veel eerder in dan voorheen.
Huiselijk geweld stopt niet vanzelf
Helaas stopt huiselijk geweld nooit vanzelf. De politie onderneemt acties om het geweld te stoppen. U bepaalt zelf of u de relatie met de dader wilt voorzetten. De politie heeft adressen en namen van hulpverleners die u kunnen helpen om goede beslissingen te nemen. Ook kan de politie u verwijzen naar instanties waar u hulp kunt krijgen voor uw kinderen.

Gevolgen voor kinderen
Uit recent onderzoek blijkt dat kinderen die opgroeien in een sfeer van huiselijk geweld veel meer problemen hebben dan andere kinderen. Ze kunnen depressief worden, gaan slechter presteren op school of spijbelen. Maar ook vertonen zij eerder crimineel en gewelddadig gedrag dan andere kinderen. Zij hebben een grote kans als volwassene gewelddadig gedrag ‘op te zoeken’, als pleger of als slachtoffer. In het gezin wordt de basis gelegd voor waarden als respect en tolerantie, voor normen die gaan over het hanteren van emoties. Voor een kind dat hier geen goed voorbeeld van krijgt, is het moeilijk om dat op een goede manier te ontwikkelen.

Slachtoffers van huiselijk geweld kunnen voor informatie, advies en bijstand onder andere terecht bij Slachtofferhulp Nederland. Daarnaast zijn er veel andere hulpverlenende instanties die slachtoffers van huiselijk geweld kunnen helpen

Tot blogs
Peter Smaardijk uw wijkagent

Geen opmerkingen:

Een reactie posten